Równania kwadratowe
strix: Rozwiąż równanie kwadratowe : −4x2+10x+6=0.
Obliczam wg wzoru i delta wychodzi mi −92. Gdy delta jest ujemna, nie ma rozwiązań. Trafiłem na
to zadanie
tutaj na forum i wychodzi to w taki sposób :
−4x2 + 10x + 6 =0
−4x2 + 4x + 6x + 6 =0
−4x(x +1) + 6(x+1) =0
(x+1)(−4x +6) = 0
−2(x+1)(2x −3) =0
x=−1 v x=1,5
Jak to obliczyć ze wzoru na deltę? Wiem, że jeśli byłoby −2x2+5+3=0 to wyszedł by taki właśnie
wynik ja wyżej.
Czy jeśli w równaniu są liczby parzyste czyli 4,10 i 6 to można je skrócić? Proszę o
wyjaśnienie tej zasady.
24 mar 15:13
PW: Stosować poprawnie wzór:
Δ = 102−4•(−4)•6 = 100 +96
24 mar 15:20
xyz:
−4x
2 + 10x + 6 = 0
Δ = (10)
2 − 4*(−4)*6 = 100 + 4*4*6 = 100 + 96 = 196
√Δ = 14
| | −10−14 | | −24 | |
x1 = |
| = |
| = 3 |
| | −8 | | −8 | |
| | −10+14 | | 4 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = − |
| |
| | −8 | | −8 | | 2 | |
Gdzie masz deltę ujemną?
A po drugie źle rozpisałeś to bez delty...
24 mar 15:23
strix: Dzięki. Pod "a" podstawiłem 8 zamiast −4, bo z automatu wymnożyłem patrząc na x
2. Teraz wynik
wychodzi
24 mar 15:24