kula
mały: mam takie zadanko i nie wiem jak je rozwiązać
kula ma taką samą objętość jak walec, jeśli:
1. wysokość walca stanowi 3/4 promienia podstawy walca, a promień podstawy walca jest równy
promieniowi kuli
2. wysokość walca stanowi 4/3 promienia podstawy walca, a promień podstawy walca jest równy
promieniowi kuli
3. promień kuli stanowi 3/4 promienia podstawy walca, a wysokość walca jest równa promieniowi
jego podstawy
który warunek jest prawdziwy ? pomożecie?
24 mar 14:50
Jerzy:
| | 4 | |
πr2*h = |
| πr3 i działaj. |
| | 3 | |
24 mar 15:05
xyz:
Objętość kuli:
Objętość walca:
V
w = π r
2 h
zatem:
V
k = V
w
| 4 | | 4 | |
| π R3 = π r2 h −−> |
| R3 = r2 h |
| 3 | | 3 | |
No i teraz sprawdzamy podstawiając założenia z podpunktów.
Jeżeli 1. Jest prawdziwy to mamy:
wysokość walca to 3/4 promienia podstawy walca,
zatem h = 3/4 * r,
praz promien podstawy walca jest rowny promieniowi kuli:
czyli r = R
no to mamy
czy to jest sobie równe? − odp. nie
zatem 1. Fałsz
Kolejne tak samo
24 mar 15:15
mały: wyszło mi z obliczeń że tylko punkt 2 jest poprawny Vw= pi xR2x4/3xR Vk=4/3pi xR3
24 mar 16:59
mały: sprawdzicie proszę.........
24 mar 19:07
mały: mam to na jutro masakra....
24 mar 19:08