Dowód geo do sprawdzenia
Ateusz:

Sprawdzenie rozwiązania
Dany jest trójkąt ABC , w którym BC = a . Z wierzchołka B poprowadzono środkową BD do
boku AC. Punkt S jest środkiem odcinka BD. Przez punkty A i S poprowadzono prostą, która
| | 2 | |
przecięła bok BC w punkcie P . Wykaż, że długość odcinka CP jest równa |
| a |
| | 3 | |
Spróbowałem zrobić to tak jak uczyła Mila

: (rysunek)
ΔAPC ~ ΔBPE
CP=2BP
a=CP+BP=3BP
I teraz pytanie : Czy wszystko jest tutaj w porządku?
Bo odbijając izometrycznie trójkąt nie byłem właściwie pewien, czy wszystko prawidłowo robię,
np. nie wiem czy AE na pewno przechodzi przez P? Założyłem, że tak, ale nie jestem w stanie
tego matematycznie ani geometrycznie udowodnić.
24 mar 12:07
24 mar 12:31
iteRacj@:
1/ ostatnie zdanie: Czy dowód geometryczny nie jest dowodem matematycznym?
2/ odbijając izometrycznie trójkąt ← na czym to polega?
3/ czy AE na pewno przechodzi przez P ← to zależy od tego jak wyznaczony został pkt P?
4/ ΔAPC ~ ΔBPE na podstawie jakich własności? trzeba to wykazać
24 mar 12:52
Ateusz: 1. Jest. Zostawmy to...
2. Odbić symetrycznie względem jednego zboków, izometrycznie czyli zachowując długość boków
3. Tak jak w poleceniu, jest to punkt wspólny przedłużonej półprostej AS i boku BC ( ? )
4 Trójkąty o wspólnym wierzchołku i proporcjonalnej podstawie, muszą być podobne... Ale nie
jestem pewien jak możnaby było to formalnie zapisać.
24 mar 13:09
Ateusz: wydaje mi sie, ze to bedzie KBK
24 mar 13:14
Ateusz: Bok kąt bok*
24 mar 13:14
Ateusz: AP i PE leżą na wspolnym ramieniu AE
CP i PB na CE
kąt BPE=kąt APC
a BE proporcjonalne z AC
24 mar 13:17
iteRacj@:

2/ Już chyba wiem, o jakie przekształcenie chodzi: symetria osiowa względem prostej
zawierającej bok trójkąta. Jest to izometria. Podaj, który bok którego trójkąta jest osią
symetrii.
3/ Punkty A,S,P są współliniowe z założenia, to wynika z treści. Ale czy pkt E też leży na tej
prostej? To zależy od tego, w jaki sposób wybrałeś ten punkt, w rozwiązaniu powinno być jakieś
wyjaśnienie.
4/ W tablicach maturalnych są podane warunki, jakie muszą spełniać trójkąty, żeby były podobne.
Zawsze opieraj się na tym.
Twój pomysł prowadzi do rozwiązania, ale brakuje opisu co, jak i z czego wynika.
24 mar 13:29
iteRacj@:
Zacznij tak:
Przez pkt B prowadzę prostą równoległą do boku AC. Rysuję półprostą AP, przetnie ona prostą
równoległa do boku AC w punkcie E.
Teraz wykaż przystawanie ΔADS i ΔSBE.
Następnie podobieństwo ΔACP i ΔPBE, ustal skalę podobieństwa.
24 mar 13:34
Ateusz: 2. BC
3. punkt E to środek boku BA' w taki sam sposób jak punkt D boku AC.
ΔADS przyst. ΔSBE. na mocy BKB
DS=SB
BE=AD
i mają wspólny kąt
ale do czego mi to w ogóle potrzebne?
24 mar 13:57
iteRacj@:
przystawanie ΔADS i ΔSBE ← moim zdaniem wynika z warunku KBK
DS=SB // z treści zadania
|<DSA|=|<ESB| kąty wierzchołkowe
|<ADS|=|<BSE| dwie proste równowległe przecięte trzecią prostą wyznaczyły równe kąty
naprzemianległe
z przystawania wnioskuję, że pozostałe boki są trójkątów są odpowiednio równe
⇒ |DA|=|EB|=x (dopiero teraz wiem jaka jest długość |EB|)
następnie należy uzasadnić że ΔAPC ~ ΔBPE
i wtedy to co napisałeś 12:07
i dowód przeprowadzony
24 mar 14:15
Ateusz: A czy to, że DA=EB=x nie wynika po prostu z własności równoległoboku? Są dwa równoległe i równe
pary boków. Zatem AC = BA'
24 mar 14:50
Ateusz: Według mnie to wszystko powinno wynikać z tego, że przedstawiona w 12:07 figura to konsekwencja
odbicia symetrycznego trójkąta ABC względem BC, zatem wszystkie punkty i proste z trójkąta ABC
będą takie same w BA'C, symetryczne.
24 mar 14:53
Ateusz: dwie pary równoległych i równych boków*
24 mar 14:57
iteRacj@: Ja ciągle nie wiem, co to jest to "odbicie symetryczne trójkąta ABC względem BC". NIe znam
takiej izometrii.
Najpierw myślałam, że to symetria osiowa względem prostej zawierającej bok trójkąta ABC. Z tego
co piszesz 14:10, wynika, że chodzi o symetrię środkową względem środka boku CB. Wtedy z boków
ΔABC i jego obrazu powstanie równoległobok, ale nadal trzeba wykazać, że obrazem punktu D
będzie pkt E.
Na pewno dorysowanie (bez żadnych symetrii) prostych równoległych, które utworzą równoległobok,
dalej przystawanie ΔADS i ΔSBE, a potem podobieństwo ΔACP i ΔPBE + to co napisałeś 12:07 jest
poprawnym dowodem.
24 mar 15:14
Ateusz: No to nawet bez tej symetrii, czy skoro utworzyłem równoległobok, to czy nie wynika to po
prostu z własności równoległoboku, że BA' to obraz AC po translacji o długość AB? Jest
równoległobok −−> Są dwie pary równoległych, równych boków −−> AC=BA' −−> D'=środek AC,
E=środek BA'
24 mar 15:23
iteRacj@: Jeżeli w opisany sposób utworzysz równoległobok ABCA', to jest prawdą, że w translacji o wektor
AB→ obrazem odcinka AC będzie BA'.
Obrazem punktu D, który jest środkiem boku AC będzie środek boku BA'. Stanie się tak dlatego,
że translacja jest izometrią i zachowuje proporcje odległości.
Ale pkt E nie został wybrany jako środek boku BA', jest to punkt w którym półprosta AP
przecięła ten bok. Dlatego musisz wykazać, że przecięła akurat w połowie czyli że pkt E i
środek boku BA' to ten sam punkt. Trzeba to pokazać, bo na tym opiera się Twój dowód.
24 mar 15:39
Ateusz: ok, teraz rozumiem
czyli : trojkaty asd bse przystaja na mocy kbk, pozaznaczam na rysunku kąty, to samo jesli
chodzi o podobienstwo APC BPE, tak samo bkb tak?
i wtedy dowod bedzie ok?
24 mar 17:10
Ateusz: kbk*
a z ciekawosci, moze ktos wie ile punktow moznaby mi bylo przyznac na maturze za taki dowod, w
ktorym nie udowodnilem ze przedluzenie AP przechodzi przez srodek boku B'A?
24 mar 17:19
iteRacj@:
Podobieństwo ΔAPC i ΔBPE można wykazać na podstawie kbk, nie widzę innej proporcjonalności
boków poza |CA|=2x i |BE|=x, a kąty są równe (wierzchołkowe i naprzemianległe).
A potem to, co napisałeś na początku.
24 mar 17:32