dyskretna
adidas: Dla dodatniej liczby naturalnej n znaleźć wzór na największa potęgę liczby pierwszej p dzielącą
n!
24 mar 12:04
Adamm:
∑m=1∞ [n/pm]
Zauważ że ten szereg jest skończony, bo od pewnego miejsca wszystkie wyrazy
to 0
Bardziej wydajny obliczeniowo wzór:
x1 = [n/p]
xm+1 = [xm/p]
∑m=1∞ xm
24 mar 12:36
adidas: a skąd ten szereg wyprowadzić? Jakoś to się nazywa? Jest to jakiś pattern?
24 mar 12:39
Adamm:
Wystarczy znać interpretację kombinatoryczną symbolu [n/pm].
Jest to liczba liczb od 1 do n podzielnych przez pm.
To faktycznie działa, bo jeśli np. mamy jakąś liczbę 1≤m≤n, pk|m ale pk+1 już nie,
to 'dodaje' nam to jedynkę do wyrażeń [n/p], ..., [n/pk], czyli w sumie k.
Przepraszam za słabe wytłumaczenie, ale to raczej kombinatoryka.
24 mar 12:44
adidas: ok dzięki. Pytam bo tak naprawdę właśnie to miałem w notatkach, tylko nie wiedziałem skąd się
wzięło bo kombinowałem nad innym zadaniem i nie przepisałem całości

więc dzięki za
potwierdzenie że to faktycznie tak ma wyglądać a wytłumaczenie to już jebać w sumie,
potraktuję to jako prawo i zapamiętam bo dość logiczne. Pozdro mordko.
24 mar 12:50