matematykaszkolna.pl
dyskretna adidas: Dla dodatniej liczby naturalnej n znaleźć wzór na największa potęgę liczby pierwszej p dzielącą n!
24 mar 12:04
Adamm:m=1 [n/pm] Zauważ że ten szereg jest skończony, bo od pewnego miejsca wszystkie wyrazy to 0 Bardziej wydajny obliczeniowo wzór: x1 = [n/p] xm+1 = [xm/p] ∑m=1 xm
24 mar 12:36
adidas: a skąd ten szereg wyprowadzić? Jakoś to się nazywa? Jest to jakiś pattern?
24 mar 12:39
Adamm: Wystarczy znać interpretację kombinatoryczną symbolu [n/pm]. Jest to liczba liczb od 1 do n podzielnych przez pm. To faktycznie działa, bo jeśli np. mamy jakąś liczbę 1≤m≤n, pk|m ale pk+1 już nie, to 'dodaje' nam to jedynkę do wyrażeń [n/p], ..., [n/pk], czyli w sumie k. Przepraszam za słabe wytłumaczenie, ale to raczej kombinatoryka.
24 mar 12:44
adidas: ok dzięki. Pytam bo tak naprawdę właśnie to miałem w notatkach, tylko nie wiedziałem skąd się wzięło bo kombinowałem nad innym zadaniem i nie przepisałem całości emotka więc dzięki za potwierdzenie że to faktycznie tak ma wyglądać a wytłumaczenie to już jebać w sumie, potraktuję to jako prawo i zapamiętam bo dość logiczne. Pozdro mordko.
24 mar 12:50