Pochodna
kasia: Obicz pochodną y=5ln 2x
Wyszło mi y'=5ln2x * ln5 * 1/x
Jednak w odp jest inaczej. Czy ktoś mógłby pokazać mi mój błąd?
24 mar 08:28
ABC:
a jaka jest ta odpowiedź?
może jest tam po prostu przekształcone ln(2x)=ln2+lnx ?
24 mar 09:13
kasia: y'=5ln 2 * ln 5xln5 −1
24 mar 09:17
kasia: 1) y=ln(e
mx + e
−mx), y'=−2m
2x?
2) y=10x
−3x, y'=−30x
−3x(ln10x+1)?
Jeszcze gdybyś miał chwilkę zerknąć na te dwa przykłady, byłabym wdzięczna
24 mar 09:21
ABC:
dla mnie twoja postać jest ok , a ta druga:
5
ln2*(ln5−1)ln5x jakaś podejrzana
24 mar 09:26
ABC:
a to co napisałaś 9.21 przykład 2)
w/g mnie wynik to −30x−3x(lnx+1)
24 mar 09:31
kasia: A mógłbyś mi pokazać, jak do tego doszedłes?
1) jest ok?
24 mar 09:34
kasia: y'=(e−3x*ln10x)'=10x−3x[−3*ln10x + (−3x)* 1/10x * 10] , ja to widziałam tak
24 mar 09:37
kasia: 1) jest zle. Pomylilam wzory.
24 mar 09:38
ABC:
ja to liczę przy użyciu ab=eblna
24 mar 09:44
Jerzy:
9:31 to prawidłowy wynik.
24 mar 10:05
kasia: @Jerzy, mógłbyś mi pokazać, gdzie w moim sposobie jest błąd? 9:37
24 mar 10:19
kasia: Jak mamy tak pochodną (−3x*ln10x)' = −3*ln 10x + (−3x)*1/10x*10. Dlaczego Wam zamiast ln10x
wychodzi lnx?
24 mar 10:23
Jerzy:
Też masz dobrze, tylko skróć ostatni ułamek oraz wyłącz −3 przed nawias i dostaniesz wynik z
9:31
24 mar 10:25
kasia: Już rozumiem. 10 nie jest podnoszone do potęgi!
24 mar 10:25
kasia: Nie, Jerzy, właśnie nie wychodziło. Ja robiłam ten przykład jako (10x)−3x. A przecież tylko
x jest do potęgi.
24 mar 10:26
ABC:
x−3x=e−3xlnx
d/dx (−3xlnx)=−3lnx−3=−3(lnx+1)
a potem mnożymy przez 10
24 mar 10:26
ABC:
no właśnie 10 nie jest podnoszone
24 mar 10:27
Jerzy:
To wyłącz na początku 10 przed pochodną.
24 mar 10:27
kasia: Dziękuję bardzo

Miłej niedzieli.
24 mar 10:27