Wyznacz liczbe pierwiastkow rownania w zaleznosci od wartosci parametru a
BGC: Wyznacz liczbe pierwiastkow rownania w zaleznosci od wartosci parametru a
x4 + ax2 + 4 = 0
23 mar 23:04
mat: (x2+a/2)=a2/4−4
Rozważ przypadki:
− a∊(−4,4)
− a=4
− a=−4
− a>4
− a<−4
23 mar 23:13
mat: Tam oczywiscie kwadrat (x2+a/2)2**
1. Brak rozwiązania bo prawa strona ujemna
2. (x2+2)2=0 brak rozwiązania
3. (x2−2)2=0→ dwa rozwiązania x=√2, x=−√2
4. Jeżeli a>0, to x2+a/2 >0 i a2/4−4>0 więc x2+a/2=√a2/4−4→x2=√a2/4−4−a/2→dwa
rozwiązania na x
5. Jeżeli a<−4, to będzie dwa rozwiązania, żeby sie o tym przekonać zobacz na przykład
Niech a=−6
Wtedy (x2−3)2=5, stąd x2−2=5 lub x2−2=−5→x2=7 lub x2=−3, pierwsze ma dwa rozwiązania,
drugie sprzecznosc
23 mar 23:18
BGC: Skąd mam wywnioskować te przypadki a=4 <4 itd?
23 mar 23:27
mat: Jeżeli a=4, to (x2+2)2=0, czyli x2+2=0, więc x2=−2, sprzecznosc
23 mar 23:38