prośba
Ania: Zosia zrobiła zdjęcia swoim 8 kuzynom. Na każdym zdjęciu znalazło się dokładnie 5 z nich. Każdy
z 8 kuzynów znalazł się na dwóch lub trzech zdjęciach. Ile zdjęć zrobiła Zosia ?
Sory że bez przerwy wklejam to zadanie ale kompletnie nie wiem jak sie zabrac za nie. Czy ktoś
mnie oświeci

?
23 mar 20:34
a7: Aniu wystarczy jak będziesz co jakiś czas podbijać czyli wpisywać własny komentarz do raz
wklejonego zadania to mniej drażni innych PS (ja nie umiem tego zadania zastanawiam się nad
nim)
23 mar 20:36
a7: czy odpowiedź jest 3
23 mar 20:39
a7:

wychodzi mi, że Zosia zrobiła 4 zdjęcia kuzyni są ponumerowani 1 2 3 4 5 6 7 8
23 mar 20:43
a7: gdyby Zosia zrobiła więcej zdjęć to niektórzy kuzyni byliby na więcej niż 3 zdjęciach, podobnie
gdyby zrobiła mniej to niektorzy nie byliby nawet na dwóch zdjęciahc
23 mar 20:52
Pytający:
x∊ℕ // tyle zrobiła zdjęć
k∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8} // tylu kuzynów było na 2 zdjęciach
8−k // tylu kuzynów było na 3 zdjęciach
Wtedy:
5x=2k+3(8−k)
5x=24−k
| | 24−k | |
x= |
| ∊ℕ ⇒ 24−k podzielne przez 5 ⇒ k=4 // bo przecież k∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8} |
| | 5 | |
Zatem:
| | 24−4 | |
x= |
| =4, więc dobrze Ci wyszło A7.  |
| | 5 | |
23 mar 21:13
a7: wow, fajno
23 mar 21:14