ravau 16: Jak rozwiązać te zadania nie wykonując obliczeń ? Bo tak podobno można. Na sprawdzianie
były 4 zadanie zamknięte ( abc ), które własnie przedstawie, oraz 5 otwartych. Żeby
czasu starczyło na otwarte, to te można zrobić w pamięci, tak uważa sorka. Ale jak to
zrobić ?
zad 1.
Dane są wielomiany W(x) = 4x4 - 2x2 oraz V(x) = -x3 + 3x.
Ile wynosi stopień wielomianu W(x)*V(x) ?
a) 4 b) 12 c) 7 d) 3
zad 2.
Wskaż zbiór rozwiązań nierówności: x(x+2)(1-x)(x+3) > 0:
a) ( - 3; -2) U ( 0; 1 )
b) ( - ∞; -3) U ( -2; 0 ) U ( 1; ∞)
c) ( - ∞; 3 ) U ( -2; 1 )
d) ( -3; -2 ) U ( 1; ∞ )
zad 3.
Wskaż resztę dzielenia wielomianu W(x) = 2x21 - 3x15 - 5x7 + 5 przez dwumian ( x
- 1):
a) 5 b) -1 c) 10 d) 2
zad 4.
Liczba ( -1 ) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) = x4 - 3x3 - 3x2 + 7x + 6.
Pozostałe pierwiastki tego wielomianu to:
a) 2, 3 b) 6, 1 c) -2, -3 d) -1, 6
17 lis 12:16
karloz: 1 - stopien wielomianu to najwyższa potęga przy niewiadomej. Skoro dla W(x) najwyższa
masz x
4 a dla V(x) masz x
3 to stopien wielomianu po wymnozeniu będzie 7 - odpowiedź c)
2 - zaznaczas miejsca zerowe wielomianu na osi liczbowej, po czym rysujesz krzywą przez
te miejsca zerowe (wiesz jak?) i z tego co jest nad osią wybierasz rozwiązanie
3 - skoro reszta z dzielenia przez (x-1) tzn szukasz reszty w punkcjie x
0 = 1 czyli
podstawiasz do wzoru x = 1 i gotowe. wynik -1 czyli odpowiedź b)
4 - mógłbyś podzielić wielomian przez (x+1)
2 ale to jest trochę licznia. po prostu
podstawiasz kolejne wartości i wyliczasz aż będzie W(x) = 0, Jak trafisz za pierwszym
razem to z głowy

myślę, że się nie pomyliłem przy wyjaśnieniach i jest to raczej zrozumiałe. Jak coś to
pisz - pokombinujemy
17 lis 13:07