Probabilistyka - zadanie z prawdopodobieństwem
Justyna: W klubie sportowym działa sekcja pływacka, w której jest 12 chłopców i 10 dziewcząt, i sekcja
gimnastyczna, licząca 5 chłopców i 15 dziewcząt. Jedna osoba ma reprezentować klub na
uroczystościach państwowych. Aby wybrać tę osobę losowo, zawodnicy postanowili rzucić monetą.
Jeśli wypadnie orzeł, to wylosują przedstawiciela z sekcji pływackiej, a jeżeli reszka −
sekcji gimnastycznej. Obliczamy prawdopodobieństwo tego, że na uroczystości pojedzie chłopiec.
23 mar 19:43
a7: P(A)=1/2*12/22+1/2*5/20
?
23 mar 19:46
janek191:
| | 12 | | 5 | |
P( C) = 0,5* |
| + 0,5* |
| = |
| | 22 | | 20 | |
23 mar 19:47