kolejność
nicol: ma takie przykłady
ustaw podane liczby rosnąco
49
2 , 11
8 , 9
4, 16
2, 250x5
5 podzielone to przez 2 − nie umiem tego
napisać przepraszam
Jeżeli Ktoś może mi to wytłumaczyć jak się do tego zabrać będę wdzięczna
23 mar 18:32
Mila:
| | 250x55 | |
492 , 118 , 94, 162, |
| |
| | 2 | |
(7
2)
2, 11
8 ,(3
2)
2, (2
4)
2, 125*5
5=5
3*5
5=5
8
7
4, 11
8,3
4, 2
8, 5
8
7
4, 121
4, 3
4, 4
4, 25
4
teraz już wiadomo?
23 mar 18:39
PW: Prymitywny ale skuteczny sposób to policzyć każdą z tych liczb:
492=2401
118=214358881
i tak dalej.
23 mar 18:39
PW: Ale
Mila zdradziła tajemnicę
23 mar 18:41
a7: 11
8=(11
2)
2=121
2
49
2=(7
2)
2=7
4
9
4=9
4 (bez zmian)
16
2=(4
2)
2=4
4
23 mar 18:42
a7: oj chochlik 125*55=58=254
23 mar 18:43
a7: i drugi chochlik 118=1214
23 mar 18:44
23 mar 18:50
nicol: kochani a mam jeszcze takie zadanie, które rozwiązałam, ale nie wiem czy dobrze, sprawdzicie
proszę/
Pudełko do zapakowania prezentu ma kształt sześcianu o krawędzi 10 cm. Kasia chce je ozdobić
wstążką obwiązując każdą stronę a na kokardę dodatkowo zużyje dwa razy tyle wstążki co na
owinięcie.Ile potrzebuje wstążki?
Ja zrobiłam,że jest 6 ścian, które obwiąże wstążką czyli 6x10 cm=60cm + 120 (kokarda) =180 cm
dobrze ?
23 mar 18:56
Mila:

Licz teraz .
23 mar 19:07
nicol: 8x10cm=80 cm + 160 + 240 czy tak no faktycznie dwa boki są podwójnie owinięte nie wiem czy
dobrze rozumuję Jest tylko jedna kokarda na górze
23 mar 19:12
Mila:
Dwie kokardy masz narysowane .
1) taśma czerwona :
4*10=40, 40+80=120
2) taśma różowa:
4*10=40, 40+80=120
Razem: 240 cm
Jężeli jedna kokarda, to inaczej byłoby, trzeba zawinąć jakoś inaczej taśmę.
Przećwicz ze sznurkiem.
23 mar 19:28
nicol: na rysunku jest że paczka jest owinięta jedną tasiemką z której na końcu zrobiono jedną kokardę
, na Twoim rysunku Mila ta kokarda jest w miejscu przecięcia się dwóch tasiemek na górnej
podstawie
. mi tez wyszło 240, bo tam powinno być = a nie+, ale jak mówisz, że z jedną kokardą to będzie
inaczej to już nie wiem . Przepraszam za zawracanie głowy. Bardzo dziękuję Ci MILA
23 mar 20:59
nicol: a może ktoś zerknie na tą paczkę? Ma być jedna kokarda pośrodku górnej podstawy i paczka ma być
owinieta tasiemką .Mi wyszło że trzeba 240 cm ale nie wiem czy dobrze
24 mar 11:17
Jerzy:
Jeśli jest tylko jedna kokarda, to nie wiemy ile wstążki zabierze drugi węzeł,
czyli nie da się tego obliczyć.
24 mar 11:22
Jerzy:
A jeśli jest jedna wstążka z jedną kokardą, to 80 + 160 = 240 ( jeśli nadal na kokardę potrzeba
2 razy wstążki potrzebnej na owinięcie paczki )
24 mar 11:24
nicol: ja też tak myślę i tak napiszę.dziękuję Jerzy
24 mar 13:42