PW: Delta Nasza Kochana to zasadniczo narzędzie do bezmyślnego rozwiazywania równań kwadratowych
zmiennej rzeczywistej.
Zastosowana do podanego wielomianu daje
Δ = (3−2i)
2 − 4(5−5i) = 9−12i−4−20+20i = −15+8i.
Naśladując sposób postępowania dla wielomianów rzeczywistych piszemy
√Δ =
√−15+8i i tak
dalej, ale pytanie:
− A co to jest
√−15+8i?
jest równie trudne jak rozwiązanie postawionego problemu.
Po pierwsze pierwiastek drugiego stopnia z liczby zespolonej to
zbiór dwuelementowy, a nie
liczba. Sam zapis
√Δ jest więc mocno umowny.
Po drugie zupełnie nie wiadomo gdzie leży na płaszczyźnie zespolonej liczba
| | (3−2i) − √−15+8i | |
z1 = |
| czy z2 = .... |
| | 2 | |
Dlatego trzeba dokonywać te "czary−mary", które pozwolą
√Δ zapisać w postaci a+bi.
Mila:
z
2−(3−2i)z+(5−5i)=0
Δ=(3−i)
2−4*5(1−i)=−15+8i
Często można odgadnąć ( wzór skróconego mnożenia), że Δ jest kwadratem pewnego "dwumianu".
(8i):2=4i
Próba1:
(1+4i)
2=1+8i +16i
2=−15+8i jest!
Δ=(1+4i)
2 i to wystarczy
| | 3−2i−1−4i | | 3−2i+1+4i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=1−3i lub z=2+i
============