matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Karol:
∫(tgx−ctgx)
2
dx
23 mar 15:17
Jerzy:
Rozbij na trzy całki.
23 mar 15:38
a7:
∫tg
2
xdx−∫tgctgxdx+∫ctg
2
xdx
1−sin
2
x
dx
∫ctg
2
xdx=
dx=∫
−∫dx=−ctgx−x+C
cos
2
x
sin
2
x
23 mar 15:51
Jerzy:
(a7....popraw chochlika) ∫tgxctgxdx = ∫dx
23 mar 15:54
a7:
∫tg
2
xdx−∫2tgctgxdx+∫ctg
2
xdx
1−cos
2
x
dx
∫tg
2
xdx=∫
dx=∫
− ∫dx= tgx −x +C
cos
2
x
cos
2
dx
23 mar 15:56
a7:
czyli w sumie mamy tgx−ctgx −2x−2+C ?
23 mar 15:58
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick