Wyznacz promień i przedział zbieżności szeregu potęgowego
Piotr: mam taki szereg:
∞
n=0
| | an+1 | |
Skorzystać ze wzoru: q=lim |
| czy q=lim n√an ? |
| | an | |
n→
∞ n→
∞
23 mar 13:07
Adamm:
nie ma różnicy
23 mar 13:09
Piotr: a z którego się będzie lepiej, łatwiej liczyć ?
23 mar 13:16
Piotr: | | an+1 | |
obliczyłem ze wzoru q=lim |
| , promień r=1. |
| | an | |
n→
∞
A jak wyznaczyć przedział zbieżności dla x
0−r=1 i x
0+r=3 ?
23 mar 14:00
Adamm:
dla x = 1 mamy szereg naprzemienny, zbieżny z odpowiedniego kryterium
dla x = 3 mamy szereg harmoniczny, rozbieżny
23 mar 14:02
Piotr: a z jakiego wzoru skorzystać żeby to wyznaczyć ?
23 mar 14:15
Piotr: tu trzeba z Leibniza skorzystać ?
23 mar 21:00
23 mar 21:12
Piotr: no a co w przypadku gdy w mianowniku jest n+1 ?
23 mar 21:28
a7: no tak
jeśli dobrze rozumiem to Adam po prostu zauważył ,że dla x>1 ( w tym np. x=1) jest to szereg
naprzemienny
zbieżny (kryterium Leibniza), dla x=2 też jest zbieżny (lim zbieżne do zera)
dla x>2 jest rozbieżny
ale nie wiem tylko widzę że nikt długo nie odpowiada, więc próbowałm coś wymyślić i
"wyserczować" w necie widzę, że nic to nie pomogło
23 mar 21:40
a7: a może można go zamieć na
i wtedy
| | n+1 | | 1 | |
R=limU{an}{an+1)=lim |
| = 1+ |
| |
| | n | | n | |
?
23 mar 21:45
a7: Przedział zbieżności jest wtedy [x0−R, x0+R] = [−2−1,−2+1]= [−3,−1]
23 mar 21:49
a7: trzeba tylko sprawdzić czy szereg jest zbieżny na krańcach przedziału (jak w linku)
23 mar 21:50
a7: tam przy zamienianiu był błąd
i teraz jeszcze sprawdzamy tą zbieżność na krańcach wyliczonego predziału zbieżności
wychodzi dla x=−3 z kryterium Leibniza ze jest to szereg zbieżny, gdyż jest naprzemienny i lim
jest zbieżne do zera
podobnie dla x=−1
23 mar 21:59