Obliczyć kąt pod jakim przecinają się wykresy funkcji
Paral: Obliczyć kąt pod jakim przecinają się wykresy funkcji:
y = 3 + 2sinx,
x = 0.
Te dwie funkcje nie mają punktów wspólnych czyli nie ma rozwiązania?
23 mar 13:06
Adamm:
jak to nie mają
(0, 3) jest punktem wspólnym
23 mar 13:07
Adamm:
y' = 2cos(x)
y'(0) = 2
mamy proste y = 2x+C, x = 0
mamy obliczyć kąt pod jakim się przecinają
23 mar 13:08
Paral: tgα = |2 − 0 / 1 + 2*0| = 2?
23 mar 13:15
iteRacj@:
Czy prosta x=0 może być wykresem funkcji? Tak było napisane w treści zadania?
23 mar 15:29
Paral: Dostałem taką treść zadania jak powyżej zapisałem, nie wiem właśnie jak traktować prostą x=0
23 mar 15:59
Mila:
To jest oś OY.
23 mar 18:18
Adamm:
@iteRacja
lokalnie, względem osi y, zarówno x = 0 jak i y = 3+2sinx są funkcjami
23 mar 19:38
iteRacj@: ok Adamm, dzieki
23 mar 20:05