ciągi rekurencyjne
Kala: Rozważmy równanie rekurencyjne:
a0 = 2, a1 = 6,
an = an−1 + 6an−2 dla n > 2.
Oblicz an dla 0≤n≤10 Na podstawie równania rekurencyjnego
oblicz początkowe wyrazy ciągu an/(an−1) i wykorzystując te obliczenia spróbuj podać wzór
funkcyjny na an i następnie
wykorzystując indukcję matematyczną wykaż poprawność tego wzoru.
Ktoś jest w stanie pomóc mi z tym zadaniem? Co w tym wypadku oznacza podanie wzoru funkcyjnego?
Jeżeli chodzi o obliczenie an dla 0≤n≤10 to mam po prodtu obliczać wartosc dla każdego n , czy
da sie to szybciej zrobić?
23 mar 12:02
Mariusz:
Nie lepiej funkcją tworzącą znaleźć wzór na an niż bawić się w zgaduj zgadulę
a0=2 , a1=6
A(x)=∑n=0∞anxn
∑n=2∞anxn=∑n=2∞an−1xn+∑n=2∞6an−2xn
Sumujemy od dwójki bo rekurencja zachodzi dla n≥2
Pobawmy się w zgaduj zgadulę skoro nas do tego zmuszają
a0 = 2
a1 = 6
a2 =18
a3 =54
a4 =162
a5 =486
...
an=2*3n
23 mar 13:03
Kala: dobra, ale ja chciałam, żeby mi to jakoś wyjaśnić

możesz napisać coś o tym wzorze
funkcyjnym? nie bardzo rozumiem tę całą terminologię

W wikipedii patrzyłam, ale ja nic z teorii czystej nie rozumiem
25 mar 20:32
Pytający:
Wzór funkcyjny, czyli ten zależny od n (nie od poprzednich wartości ciągu, jak we wzorze
rekurencyjnym). Ciąg liczbowy rzeczywisty an możesz traktować jako funkcję a: ℕ+→ℛ, wtedy
a(n)=... i to jest ten wzór funkcyjny, w Twoim zadaniu chodzi o an=2*3n.
25 mar 20:46
Mila:
a0 = 2, a1 = 6,
an = an−1 + 6an−2 dla n > 2.⇔
an−an−1−6an−2=0 − r. jednorodne
Równanie charakterystyczne;
x2−x−6=0
Δ=25
x=−2 lub x=3
Rozwiązanie jest postaci:
an=A*(−2)n+B*3n
A i B wyznaczamy z warunków początkowych:
a0=2=A*(−2)0+B*30⇔A+B=2
a1=6=A*(−2)1+B*31⇔−2A+3B=6
Stąd:
A=0 i B=2
an=2*3n
=========
25 mar 21:18
Mariusz:
Pytający już chyba wyjaśnił co to jest wzór funkcyjny
Tutaj chcą zgadywać ale jeśli nie chcemy zgadywać
to dobrym sposobem będzie skorzystanie z funkcji tworzących
Sposób który podała Mila i tak wymaga zgadywania w przypadku gdy mamy
wielokrotne pierwiastki albo równanie niejednorodne
Chcą jeszcze wykazać poprawność wzoru indukcją
26 mar 11:53