Wyznacz ekstrema funkcji
lolek: Wyznacz ekstrema funkcji
f(x, y) = x2 + y3 − 2xy.
1. liczę pochodną po x i otrzymuje 2x−2y=0
2. liczę pochodną po y i otrzymuje 3y2−2x=0
3.
po policzeniu powyższych równań otrzymuje x=y
i 3x2−2x=0 czyli x=0 lub x=2/3
jak dalej policzyć ekstrema?
23 mar 11:54
Jerzy:
Teraz liczysz pochodne drugiego stopnia.
23 mar 11:57
lolek: fxx=2
fxy=−2
fyy=6y
fyx=−2
i teraz trzeba utworzyć macierz?
23 mar 12:24
Jerzy:
Wyznacznik.
23 mar 12:37
lolek: 2 −2
−2 6y
czyli wyznacznik to 12y−4
i teraz
12y−4=0
y=1/3
i teraz powinnam wziąć pod uwagę 0 i 2/3
czyli jeśli mamy sytuację, że x=0, y=0 to nie ma ekstremum, a dla x=2/3 i y=2/3 jest maksimum?
23 mar 12:49