okres funkcji
nina: Jak obliczeniowo wyznaczyć okres funkcji y=2sinx i y=|cosx|?
proszę o pomoc
23 mar 10:47
janek191:
Okres funkcji y = 2 sin x jest taki sam jak funkcji y = sin x.
Inny jest zbiór wartości.
− 2 ≤ 2 sin x ≤ 2 oraz − 1≤ sin x ≤ 1
23 mar 10:52
Jerzy:
Okresem funkcji f(x) = |cosx| jest π.
23 mar 10:58
nina: Jak obliczyć okres funkcji y=|cos(x)|.
Moja próba:
f(x)= |cos(x)|
f(x+T) = |cos(x+T)|
Wiem że okres funkcji y=cos(X) jest równy 2π.
Jakiego podstawienia użyć za T=?
23 mar 11:13
ICSP: |x| = √x2
23 mar 11:31
nina: czyli
y=|cos|
można rozpisać:
y=cos(x) dla x≥0 T=?
y=−cos(x) dla x<0 T=?
ile tówne jest T?
23 mar 11:35
ICSP: Nie można tak rozpisać.
23 mar 11:38
Adamm:
szukamy okresu podstawowego, niech T będzie najmniejszą taką liczbą dodatnią, że
∀x |cos(x)| = |cos(x+T)|
cos(x) = cos(x+T) lub cos(x) = −cos(x+T)
x = x+T+2kπ lub −x = x+T+2kπ lub x = x+T+π+2kπ lub −x = x+T+π+2kπ
dla pewnego k
T = −2kπ lub T = −2x−2kπ lub T = −π−2kπ lub T = −2x−π−2kπ
Ponieważ T nie zależy od x, musi być
T = −2kπ lub T = −π−2kπ
Ponieważ T jest najmniejszą taką liczbą dodatnią, to musi być
T = π
sprawdzamy bezpośrednim rachunkiem że to faktycznie jest okres
23 mar 11:44
nina: dziękuje
23 mar 12:04