Punkty
San Tropes:

na laszczyznie obrano n(n≥20 ) roznych wspolliniowych punktow A
1A
2A
3.......A
n w ren sposob
ze A
i lezy miedzy A
i−1i A
i+1 dla dla i=2,3,.....n−1
oraz |A
iA
i+1|=r dla i=1,2,3,......n−1
Rozwazmy odcinki ktorych konce naleza do zbioru wybranych punktow
Ile z tych odcinkow ma dlugosc
a) r b) 2r c) 3r d) 10r e) (n−2)r
Zrobilem rysunek (nie leza wspolliniowo no ale niech bedzie )
narysowalem 20 punktow
a) dlugosc r ma 19 odcinkow wiec dla n punktow takich odcinkow bedzie (n−1)
b) dlugosc 2r ma bedzie 18 odcinkow bo 2r to odleglosc miedzy 1 i 3 a takze 2 i 4
wiec dla n bedzie takich odcinkow (n−2)
to samo bedzie dla c i d czyli (n−3) odcinkow dlugosci r i (n−10 ) odcinkow dlugosci r
Natomiast nie rozumiem dla (n−2)r ile bedzie takich odcinkow
Jest w odpowiedzi 2 odcinki