Ciągi
Maciess: Suma 6 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest 3 razy mniejsza od suma kolejnych 6
wyrazów tego ciągu.
Oblicz a
1 jeśli a
2*a
3=15
| | a7+a12 | |
Czy moge liczyć sume kolejnych 6 jako jako |
| *6? Czy musze liczyć S12−S6? |
| | 2 | |
22 mar 10:50
ABC:
tu na piechotę można pododawać

i masz równanie:
3(6a
1+15r)=6a
1+51r
stąd 12a
1=6r , 2a
1=r i dalej już łatwo
22 mar 10:58
Maciess: Musze cos na koncentracje wziać, bo 2 razy z rzedu głupi błąd rachunkowy zrobiłem. Za 3cim
wyszło
22 mar 11:01