zadanko
JSNZ: Dla jakich m równanie
log3(x−m)+log3x=log3(3x−4)
ma jedno rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych?
21 mar 21:48
iteRacj@: dla m=1 → x=2
21 mar 22:11
JSNZ: ?
21 mar 22:59
Jerzy:
log3[(x−m)*x] = log3(3x − 4)]
x2 − mx = 3x − 4
x2 − mx − 3x + 4 = 0
x2 −(m + 3)x + 4 = 0
Δ = 0 ⇔ (m + 3)2 − 16 = 0 ⇔ m2 + 6m + 9 − 16 = 0 ⇔ m2 + 6m − 7 = 0
Δm = 36 + 28 = 64
m1 = 1 lub m2 = − 7
x2 − (1 + 3)x + 4 = 0 ⇔ x2 − 4x + 4 = 0 ⇔ x = 2 i 2 − 1 > 0
x2 − (−4)x + 4 = 0 ⇔ x2 + 4x + 4 = 0 ⇔ x = x = 2 i 2 + 7 > 0
Odp: m = 1 lub m = −7
22 mar 09:03
Maciess: m = −7 odpada jak wczoraj przeliczałem. Wynik wychodzi x=−2 a taki x nie nalezy do dziedziny.
22 mar 09:15
Jerzy:
Racja, moja pomyłka.
22 mar 09:30
wredulus_pospolitus:

ani jedno ani drugie rozwiązanie nie jest dobre
1)
zał.
x > m
2)
x
2 − (m+3)x + 4 = 0
2.a)
Δ = 0 −> m = 1 (to x = 2 −− ok) ; m = −7 (to x = −2 −−− nie ok)
2.b)
Δ > 0
m
2+6m −7 > 0 −> m∊(−
∞ , −7) u (1, +
∞)
dla m>1
f(x) = x
2 − (m+3)x + 4 ; f(0) = 4 > 0
brak rozwiązań
dla m<−7
f(x) = x
2 − (m+3)x + 4 ; f(0) = 4 > 0
sprawdzamy kiedy drugie nie będzie w dziedzinie, a drugie w dziedzinie
| | (m+3) + √(m+7)(m−1) | | 4 | |
x1 = |
| > − |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | (m+3) − √(m+7)(m−1) | | 4 | |
x2 = |
| < − |
| |
| | 2 | | 3 | |
(jeszcze trzeba 'dla pewności' sprawdzić aby x
1 > m co akurat jest spełnione (dla tego
przedziału m) gdy tylko x
1 > − 4/3)
i np. n = −13
f(x) = x
2 + 10x + 4
| | 16 | | 40 | | 16 − 120 + 36 | |
f(−4/3) = |
| − |
| + 4 = |
| < 0 |
| | 9 | | 3 | | 9 | |
| | 4 | |
czyli jedno z miejsc zerowych funkcji f(x) jest w przedziale (− |
| ; 0) |
| | 3 | |
22 mar 09:39
wredulus_pospolitus:
| | 4 | | 4 | |
ajjjj ... teraz zauważyłem że pod drodze zmieniłem z + |
| na − |
| |
| | 3 | | 3 | |
22 mar 09:39
JSNZ: Czyli od 4/3 do ∞?
22 mar 13:24
Jerzy:
Postaw sobie np. m = 2 i zobacz, co sie bedzie działo.
22 mar 13:29
JSNZ: Proszę wytłumaczcie mi to
22 mar 16:28
wredulus_pospolitus:
1)
sprawdzamy kiedy równanie x2 − (m+3)x + 4 = 0 będzie miało DOKŁADNIE jedno rozwiązanie (patrz
co zrobił Jerzy).
2)
sprawdzamy czy ów rozwiązanie ( 'x' ) spełnia warunki jakie stawia przed nami liczba
logarytmowana (odrzucamy w tym momencie jedna z 'm' )
3)
sprawdzamy czy może istnieć taka sytuacja, że równanie x2 − (m+3)x + 4 = 0 będzie miało dwa
rozwiązania, ale jedno z nich będzie odrzucane ze względu na warunki z logarytmów, a drugie
będzie spełniać warunki które mamy z logarytmów.
(i tu odpowiedź brzmi − nie ... nie ma takiej możliwości −−− co możesz spróbować samodzielnie
pokazać (nie trzeba rozwiązywać równania) )
22 mar 16:35
JSNZ: Jak nie jak np dla m=8 jest spełnione a nie wynika to z 1)
22 mar 17:27
wredulus_pospolitus:
no to widzisz ... musisz sprawdzić jeszcze (3) ... możesz się ograniczyć do przedziału m > 1
| | 4 | |
i sprawdzić kiedy jedno z miejsc zerowych będzie w przedziale 0 < x1 ≤ |
| |
| | 3 | |
do dzieła
22 mar 17:52
wredulus_pospolitus:
pamiętaj, że x2 > m
22 mar 17:54
JSNZ: No tak ale jak to policzyć żeby jedno było w dziedzinie a drugie nie? mamy (x1>4/3 i x1>m) i
(x2<4/3 lub x2<m)?
22 mar 18:04
JSNZ: no i m∊(−∞ , −7) u (1, +∞)
22 mar 18:12
JSNZ: Ze wzorów vieta to nie wychodzi...
23 mar 11:42