Przekrój w ostrosłupie
Paweł: Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe S, a kąt między
krawędzią boczną i krawędzią podstawy ma miarę α. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa
płaszczyzną wytworzoną przez jego wierzchołek i przekątną podstawy..
21 mar 19:50
wredulus_pospolitus:
| | a*b*sinα | |
Pole przekroju = |
| |
| | 2 | |
gdzie:
a −−− przekątna podstawy
b −−− krawędź boczna ostrosłupa
wyznacz wartość przekątnej i krawędź boczną ostrosłupa uzależniając je od S i α
21 mar 19:55
Paweł: A możesz podpowiedzieć jak zacząć ?
21 mar 20:04
wredulus_pospolitus:
h −−− wysokość ściany bocznej
2c −−− krawędź podstawy
| | (2c)*h | |
PC = (2c)2 + 4* |
| = 4c2 + 4*c*h = S |
| | 2 | |
dodatkowo (źle zinterpretowałem kąt ... będzie o wiele łatwiej)
Więc:
| | 2√S | |
S = 4c2 + 4c2*tgα −> c = |
| |
| | √1+tgα | |
a = 2c
√2
Trzeba teraz wyznaczyć:
H =
√b2 − (c√2)2
| | (2c√2)*H | |
i podstawiasz do wzoru PΔ = |
| |
| | 2 | |
i oczywiście już nie będzie we wzorze 'c' tylko to co na początku się wyznaczyło
21 mar 20:13
Paweł: Wielkie dzięki
21 mar 20:16
wredulus_pospolitus:
Ostateczna odpowiedź będzie 'mało piękna' ale to będzie wynika z tego, że uzależniamy wszystko
od pola całkowitego (oraz kąta) więc będą jakieś tam funkcje trygonometryczne i pierwiastki.
21 mar 20:19