Stereometria
Bolsz: W stożek o wysokości 2 wpisano walec, którego przekrój osiowy jest kwadratem.
a) Wyznacz wzór funkcji określającej długość boku tego kwadratu w zależności od długości
promienia podstawy stożka
b) naszkicuj wykres tej funkcji
21 mar 19:14
wredulus_pospolitus:

z podobieństwa trójkątów:
gdzie:
c = r − a
b = 2 − 2a
czyli masz:
wyznacz z tej proporcji 'a' i to co powstanie to Twoja szukana f(r) = .....
21 mar 19:20
wredulus_pospolitus:
PS ... zauważ, że a to jest POŁOWA BOKU tegoż kwadratu
21 mar 19:33