Niech A, B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω.Wiadomo że P(A∩B)=u{1}{5}. P(
Karola: Niech A, B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω.Wiadomo że P(A∩B)=
15. P(A∪B)={9}{10},
P(A'∪B)={1}{10} Oblicz P(B|A).
Jak ugryźć to zadanko?
21 mar 18:58
Karola: Niech A, B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω.Wiadomo że P(A∩B)=15. P(A∪B)=910,
P(A'∪B)=110 Oblicz P(B|A).
21 mar 18:58
Karola: mała poprawka
21 mar 18:58
wredulus_pospolitus:
P(AuB) + P(A'uB) = P(A) + P(B) − P(AnB) + P(A') + P(B) − P(A'nB) =
= P(A) + P(A') + 2P(B) − (P(AnB) + P(A'nB)) = 1 + 2P(B) − P(B) = 1 + P(B)
Więc coś tu nie pasuje, bo z tego wynika, że P(B) = 0 co jest niemożliwe (bo P(AnB) ≠ 0 )
21 mar 19:28
wredulus_pospolitus:
Podejście nr 2:
P(A'uB) = P(A') + P(B) − P(A'nB) = (1−P(A)) + P(B) − (P(B) − P(AnB)) = 1 + P(AnB) − P(A)
czyli:
| 1 | | 1 | |
| = 1 + |
| − P(A) ... aha, czyli P(A) > 1 |
| 10 | | 5 | |
21 mar 19:31