Stereometria
Ola: Podstawą ostroslupa prostego jest trójkąt rownoramienny którego dwa boki mają długość 17cm a
trzeci 16cm. Wszystkie krawędzie boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem ostrym
sin45°. Oblicz wysokość
21 mar 18:48
Ola: Bardzo proszę o pomoc
21 mar 19:37
21 mar 19:38
Ola: Tylko ze nie rozumiem skoro w podstawie jest trójkąt rownoramienny to dlaczego wykorzystane są
informacje o promieniu z trójkąta rownobocznego
21 mar 19:58
wredulus_pospolitus:
A w którym momencie 'wykorzystane są informacje o promieniu z trójkąta równobocznego'
21 mar 20:01
Ola: Jak jest H/R
21 mar 20:03
wredulus_pospolitus:
H −−− wysokość ostrosłupa
R −−− promień okręgu wpisanego w trójkąt
gdzie tu jest: 'wykorzystane są informacje o promieniu z trójkąta równobocznego' bo jakoś tego
nie widzę
21 mar 20:05
Mila:

b=17, a=16
1) ΔCOS− Δprostokątny równoramienny⇔H=R
2) W ΔADC:
b
2=|AD|
2+|CD|
2
17
2=8
2+|CD|
2
|CD|=15
3) Promień okręgu opisanego
| | 1 | | a*b*b | |
PΔABC= |
| *16*15=120 lub PΔABC= |
| |
| | 2 | | 4R | |
| | a*b2 | |
120= |
| ⇔120*4R=16*172 |
| | 4R | |
==========
21 mar 20:23