liczby zespolone
anter11: Wyznacz pary liczb rzeczywistych
(1+2i)x + (3−5i)y = 1−3i
Prosilbym o pelne rozwiazanie, bo nie wiem jak w ogole rozwiazywac takie przyklady
21 mar 18:45
Mila:
x+2x*i+3y−5y*i=1−3i
(x+3y)+(2x−5y)*i=1−3i
x+3y=1 i 2x−5y=−3
stąd
Wykonaj sprawdzenie.
21 mar 18:55
anter11: A jesli mam dwa mniej więcej takie równania, z dwoma niewiadomymi w układzie równań to zmienia
się coś? Bo jesli mam 2 niewiadome to jestem w stanie wyliczyc to z jednego równania, więc po
co ten układ równań?
21 mar 19:53
Mila:
Masz dwa równania, ponieważ porównujemy części Re i Im.
Napisz przykład, to rozwiążemy problem.
21 mar 20:26
anter11: (1+i)z + (2−i)w=2−2i
(1−i)z−(3+i)w=−3+3i
w układzie równań
21 mar 20:30
Mila:
Rozwiązujesz jak zwykły układ równań liniowych. Najlepiej z wyznacznikami.
Masz wyznaczyć z i w, które są liczbami zespolonymi.
21 mar 20:39
anter11: Okej, więc je moge wyznaczyć z jednego rownania juz, i potem po prostu licze dla drugiego
równania i wtedy jeśli wyniki sie zgadzaja to jest okej, a jeśli nie to jest sprzeczny, tak?
21 mar 20:42
Mila:
1) wyznacznik główny:
1+i 2−i
1− i −(3+i)
W=(1+i)*(−3−i)−(2−i)*(1−i)=−3−i
2) W
z:
2−2i 2−i
−3+3i −3−i
W
z=(2−2i)*(−3−i)−(2−i)*(−3+3i)=−5−5i
| | −5−5i | | 5+5i | | 5*(1+i)*(3−i) | |
z= |
| = |
| = |
| po wymnożeniu i uproszczeniu |
| | −3−i | | 3+i | | (3+i)*(3−i) | |
z=2+i
3) W
w:
1+i 2−2i
1− i −3+3i
W
w=(1+i)*(−3+3i)−(2−2i)*(1−i)=−6+4i
| | 2*(3−2i)*(3−i) | | 2*(9−3i−6i+2i2 | |
w= |
| = |
| |
| | (3+i)*(3−i) | | 9−i2 | |
z=2+i
============
21 mar 20:56
Mila:
Możesz wyznaczyć jedną niewiadomą,a potem drugą , ale to trudniej niż za pomocą wyznaczników.
21 mar 20:57
anter11: Okej, dzieki wielkie za pomoc
21 mar 21:04
Mila:
W pierwszym równaniu , podałeś, że x, y∊R, to zupełnie inny problem niż w układzie równań.
21 mar 21:06