Wielomian
Domek: Wyznacz zbiór wszystkich punktów P(a,b) płaszczyzny jeśli wiadomo że a i b są wartościami
parametrów przy których równanie a4x3 −3a2 x +b =0 ma dokładnie 3 rózne pierwiastki
rzeczywiste. Narysuj otrzymany zbiór
21 mar 18:16
ICSP: III różne pierwiastki rzeczywiste, wiec wyróżnik musi być ujemny.
Dlatego zamiast równania Δ = 0 rozwiązujesz Δ > 0.
Dużo się nie zmieni.
21 mar 19:17
ICSP: Na odwrót.
Wyróżnik dodatni, więc rozwiązujesz Δ < 0.
21 mar 19:20
Mila:
Oj, tak 3 różne rzeczywiste , to Δ<0.
21 mar 22:36
Mila:
Miło, że spojrzałeś.
21 mar 22:36
lol: w wielomianie 3 stopnia Δ

na poziomie liceum?
1 kwi 07:39
ABC:
nie słyszałeś o wyróżniku dla równania trzeciego stopnia?

zresztą to zadanie można z pochodnych zrobić na poziomie liceum
1 kwi 07:54
ite:

Co zmienia wartość współczynnika b i jakie mu nadać wartości ← na rysunku.
1/ a=0 → f. liniowa brak rozwiązań
2/ a≠0
f(x)= a
4x
3 −3a
2 x+b
f'(x)= 3a
4x
2 −3a
2=3a
2(a
2x
2−1)=3a
2(ax−1)(ax+1)
| | 1 | | −1 | |
x1= |
| , x2= |
| teraz sprawdzenie, czy są to ekstrema. |
| | a | | a | |
Następnie należy wyliczyć drugie współrzędne i ustalić wartości parametru b.
1 kwi 11:10