Punkty niewspolliniowe
San Tropes:

Punkty K L i M nie leza na jednej prostej
Punkty A B C spelniaja warunki
AC= AK+KC
AB=AL+LB
BC=BM+MC
Wykaz ze punkty A B C nie leza na jednej prostej
21 mar 17:47
San Tropes: Tutaj punkty A B C ulozyly sie w trojkat wiec te punkty nie moga byc wspolliniowe
21 mar 19:05
iteRacj@:
19:05 jest opisem rysunku do zadania, ale nie jest dowodem.
Jeśli założysz, (*) że istnieje prosta do której należą punkty A,B,C (nazwijmy ją prostą AB),
to z warunku:
AB=AL+LB → wynika, że punkt L też do niej należy
AC= AK+KC → wynika, że punkt K również do niej należy
BC=BM+MC → wynika, że punkt M również do niej należy.
Czyli L,K,M leżą na jednej prostej AB.
Jest to sprzeczne z założeniem podanym w treści zadania: "Punkty K L i M nie leżą na jednej
prostej ".
A to oznacza, że jest zdanie (*) jest fałszywe, więc jest prawdą: punkty A, B, C nie leżą na
jednej prostej.
21 mar 21:36
San Tropes: Dzieki
21 mar 21:45