Bartek wybrał się na wycieczkę rowerową. Przez 8O% czasu...
Renata z VIII a: Proszę o pomoc. Bo czy to zad. jest aż takie proste?
Klasa VIII:
Bartek wybrał się na wycieczkę rowerową. Przez 8O% czasu wycieczki jechał powoli
ze średnią prędkością 8km/h, a przez resztę czasu − z prędkością dwukrotnie większą.
Jaki procent drogi pokonał z większą prędkością?
Czy należy tylko odjąć 100% − 80% = 20% i to jest odpowiedź w odniesieniu do drogi?
21 mar 17:46
Mila:
t− czas jazdy (w godzinach)
v
1=8km/h
v
2=16km/h
s
1=0.8t*8km/h=6.4t km
s
2=0.2t*16km/h=3.2t
S=6.4t+3.2t=9.6t
| 3.2t | | 100 | | 1 | |
| *100%= |
| %=33 |
| % |
| 9.6t | | 3 | | 3 | |
21 mar 17:53
ABC: nie to nie jest aż tak proste
przez 80% czasu jechał z prędkością v 0,8t *v
przez 20 % czasu jechał z prędkością 2v 0,2t* 2v
kawałek drogi pierwszy 0,8 vt
kawałek drogi drugi 0,4 vt
czyli drugi kawałek dwa razy mniejszy od pierwszego więc to 33,3 % całej drogi
35 lat temu też byłem w VIII a
21 mar 17:54
Renata z VIII a: No właśnie. teraz to rozwiązanie ma ręce i nogi

A w sieci jest na kilku podstronach
rozwiązane jako
100% − 80% = 20% − bez sensu.
Bardzo Ci dziękuję Mila i ABC za pomoc i oba rozwiązania, które są jak najbardziej prawidłowe.
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę pięknej wiosny
21 mar 18:03
an: 100%−80%=20% ale oczywiście czasu jazdy, przecież w zadaniu pisze wyrażnie 80% czasu
Dlaczego to zadanie sprawiło Ci trudność, czego nie rozumiałaś ? Jeżeli Renata mi nie odpowie
to może Ktoś z pomagających. Z góry dziękuję.
21 mar 19:23