abażur
nicol:

zadanie
do wykonania abażura Jola potrzebowała pół koła wyciętego z kartonu, Odcięła z niego małe
półkole (na górze gdzie jest ,srednica) o promieniu równym 1/3 promienia dużego półkola.
Pozostałą część zszyła i otrzymała abażur. Pole powierzchni abażuta jest równe 400 pi cm
2.
Jaki był promień dużego półkola z którego Jola wycięła swój abażur
Kochani przepraszam,że rysunek odwrócony ale nie umiem inaczej narysować.To wycięcie jest na
środku półkola. środek wycięcia i środek koła to jedno
Bardzo proszę jak możecie mi pomóc i wytłumaczyć co i jak będę wdzięczna. wiem że zajmujecie
się poważniejszymi zadaniami ale jak dotąd nigdy się na Was nie zawiodłam....
21 mar 17:16
ABC:
jakby to podwoić to mamy duże koło a z niego wycięta dziewiąta część pola,
i pole tego podwojonego abażura 800 π, to pole całego koła bez wycięcia 900π ,
to promień dużego koła (czy półkola )
√900=30
to taki skrót myślowy
21 mar 17:23
nicol: no właśnie dla Ciebie to skrót myślowy a dla mnie tabula raza
21 mar 17:28
ABC:

tak to wygląda po podwojeniu , jeśli małe koło ma 3 razy mniejszy promień to ma 9 razy mniejsze
pole,
| 8 | |
czyli |
| πR2=800 , gdzie R − promień dużego |
| 9 | |
21 mar 17:33
a7: pole powierzchni abażura otrzymujemy przez odjęcie od pola dużego koła pola małego kola i
podzielnie na dwa
robimy więc operację wdrugą stronę
podwajamy pole abazura 2*400π=800π
pole dużego koła równa się πR2 a wiemy że duże R jest 3 razy małe r
π(3r)2−πr2=800π
9πr2−πr2=800π
r=10
3r=R=30 (cm)
czy jasnśniejsze?
21 mar 17:35
nicol: ABC bardzo dziękuję

a7 DZIĘKUJĘ

za wytłumaczenie

jak Wytłumaczycie jakieś zadnie to następne już idą mi
lepiej dzięki
21 mar 17:53
a7: spoks
21 mar 17:57