Wykaż, że prawdziwa jest równość
Grzesiek: wykaż że prawdziwa jest równość (6−√11)1/2 + (6+√11)1/2 = √22
Zacząłęm robić tak:
√ 6−√11 +√ 6+√11 = (√6−√11)2 + (√6+√11)2 i potem wzór skróconego
mnożenia. Czy to ma sens ?
21 mar 15:25
ICSP: ale
√6 − √11 ≠ (√6 − √11)2
21 mar 15:32
Grzesiek: czyli co, tak?
(√√6−√11)2+(√√6+√11)2
21 mar 15:37
ICSP: prędzej, ale wychodzisz na to samo.
Masz dwie różne drogi:
Pierwsza zakładasz, że twoja liczba po lewwej stronie jest równa x ( x > 0 ) i podnosisz
równanie stronami do kwadratu
Drugą natomiast jest sztuczka :
| | 12 − 2√11 | | 11 − 2√11 + 1 | |
6 − √11 = |
| = |
| = .. |
| | 2 | | 2 | |
i szukasz wzory skróconego mnożenia.
Analogiczny wzór znajdujesz dla 6 +
√11
21 mar 15:39
a7: podnosimy obie strony do kwadratu
6−√11+ 6+√11 +2√(6−√11*(6+√11)=22
12+2√36−11=22
12+2√25=22
12+10=22
22=22
L=P
c.n.w.
21 mar 15:46
Grzesiek: DZIĘKI, tak probowałem ale coś mi nie szło do końca. Teraz wszystko clear
21 mar 16:04
a7:
21 mar 16:05
PW: Zauważmy, że
(6−
√11)(6+
√11) = 6
2−
√112 = 36 − 11 = 25,
a więc
√(6−√11)(6+√11) = 5,
skąd
Równość podana w treści zadania ma postać
Szukamy rozwiązania dodatniego:
x
2 −
√22x + 5 = 0
Δ = 22 − 20 = 2
| | √22 − √2 | | √11−1 | |
x1 = |
| = |
| . |
| | 2 | | √2 | |
Inny zapis tej liczby uzyskamy licząc:
| | 11−2√11+1 | |
x12 = |
| = 6−√11, |
| | 2 | |
co oznacza że
x
1 =
√6−√11.
Pokazaliśmy, że równanie (1) jest spełnione przez liczbę
√6−√11, co po uwzględnieniu (0)
oznacza, że badana równość jest zdaniem prawdziwym..
Pokazałem trzeci sposób, pewnie najtrudniejszy, ale kto zabroni?
21 mar 19:56