wlasnosci
prawdopodobienstwo: | | 3 | | 4 | |
Dane są zdarzenia losowe A ,B ⊆ Ω,P(B)= |
| i P(AuB)= |
| .Oblicz P(A\B).Zrobiłem to na |
| | 7 | | 5 | |
diagramie i wyszło,ale czy w tym przypadku,skoro A ,B ⊆ Ω to P(A)+P(B)=1?Jeśli tak,to skąd to
się bierze?
21 mar 13:14
wredulus_pospolitus:
P(A\B) = P(A) − P(AnB)
wiemy, że:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
więc:
P(A) − P(AnB) = P(AuB) − P(B)
podstawiasz do pierwszego wzoru .. podstawiasz dane z zadania i gotowe
21 mar 13:16
wredulus_pospolitus:
A tak przy okazji −−− a niby jak Ci na diagramie wyszło, że P(A) + P(B) = 1 ? (czyli P(AnB) =
| | 1 | | 4 | |
|
| ... więc P(A) = |
| ) |
| | 5 | | 7 | |
21 mar 13:18
prawdopodobienstwo: Nieee,na diagramie to zrobilem inaczej i wyszlo mi P(A\B)=P(AuB)−P(B),tylko pytałem,czy można
P(A)+P(B)=1,gdy A ,B ⊆ Ω,bo pamiętam,że było takie coś P(A)+P(B)=1,ale nie pamiętam właśnie
kiedy więc wolałem spytać niż się wydurniać
21 mar 13:26
wredulus_pospolitus:
A w życiu ... P(A) + P(B) może być > 1 może też być < 1
21 mar 13:33
wredulus_pospolitus:
P(A) + P(A') = 1 to jest prawdą (zawsze)
21 mar 13:34
prawdopodobienstwo: To miałem najwyraźniej jakieś zaćmienie umysłowe.Dzięki za pomoc.
21 mar 13:45