pochodna z pierwiastka
Szymon8181: Jaka jest pochodna z tej funkcji oraz jaka jest jej dziedzina?
f(x)=√2x(9−x)
21 mar 12:52
wredulus_pospolitus:
No dobrze ... i problem polega na
21 mar 12:53
wredulus_pospolitus:
1) pochodna
masz tutaj funkcję złożoną, jak oblicza się pochodną funkcji złożonej
2) dziedzina
masz tutaj wyrażenie pod pierwiastkiem kwadratowym ... jaka wartość NIE MOŻE być pod takim
pierwiastkiem
21 mar 12:54
Szymon8181: 1. Chodzi o wzór (√x)'=12√x ?
2. D = R\{−3,0,3} dobrze?
21 mar 13:06
wredulus_pospolitus:
źle
1) tak ... gdybyś liczył pochodną funkcji f(x) =
√x to taka byłaby prawidłowa odpowiedź ...
ale tutaj f(x) =
√2x(9−x)
2) Bardzo źle ... wyrzuciłeś te punkty dla których 2x(9−x) (a może to powinno być
2x(9−x
2)

) przyjmuje jakieś tam (raz ujemną raz dodatnią a raz równą 0)
21 mar 13:11
Szymon8181: To w jaki sposób obliczyć tą pochodną?
Więc D=R\{0,9} ?
21 mar 13:20
wredulus_pospolitus:
a czemu odrzucasz sytuacje kiedy 2x(9−x)
=0

Co NIE MOŻE być pod pierwiastkiem kwadratowym
21 mar 13:21
wredulus_pospolitus:
a co do pochodnej −−− ponownie się pytam: W jaki sposób wyliczamy pochodną FUNKCJI ZŁOŻONEJ

Np. g(x) = (3x−1)
2 to g'(x) = ...
21 mar 13:22