Wykaż, że suma odległości dowolnego punktu wewnętrznego trójkąta
subaru: Wykaż, że suma odległości dowolnego punktu wewnętrznego trójkąta od prostych zawierających jego
boki jest większa od długości średnicy okręgu wpisanego w ten trójkąt
20 mar 22:36
subaru: jest to łatwe do udowodnienia gdy punkt leży na środku okręgu wpisanym wtedy x=y=z=r
i 3r > 2r
tylko jak to uogólnić
20 mar 22:38
20 mar 23:00
Eta:
| | 1 | | 1 | |
P(ABC)= |
| (az+bx+cy) i P= |
| (a+b+c)*r , r−− dł. promienia okręgu wpisanego w Δ |
| | 2 | | 2 | |
to az+bx+cy=r(a+b+c)
jeżeli np: c≥a i c≥b
to z nierówności trójkąta : a+b>c ⇒ a+b+c>2c
zatem az+bx+cy >2c*r i az+bx+cy ≤c(z+x+y)
czyli 2cr< az+bx+cy≤c(z+x+y) / :c
to z+x+y>2r
==============
c.n.w.
20 mar 23:05
Eta:
@
a7
Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
20 mar 23:06
a7: wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr za co?
20 mar 23:09
a7: czy wklejanie zdań z innych portali jest "nieeleganckie"
20 mar 23:09
Eta:
Raczej tak
20 mar 23:13
Eta:
Na darmo się opisałam !
20 mar 23:14
20 mar 23:16
20 mar 23:17
a7: rozumiem, sorki, czasem nikt nie odpowiada długo na czyjeś pytanie a tu się gotowiec trafia i
nie trzeba ronić rysunku PS> ja się robi ładne rysunki tutaj? narysowanie np. (ładnego)walca
graniczy z cudem a Wy to robicie czy jest jakiś sposób na szybki a ładny skompikowany rysunek,
czy przeklejacie np. z Milą jakoś skądś
20 mar 23:18
a7: ?
20 mar 23:19
Eta:
20 mar 23:21
a7:

20 mar 23:23
Mila:
Opcja rysuję wystarcza
20 mar 23:24
Eta:
20 mar 23:24
a7:
20 mar 23:27
iteRacj@:
23:24 masz Eta trochę męski wygląd...
20 mar 23:51
Eta:
Może zostanę prezydentem Sł... ka
20 mar 23:55
iteRacj@:

dodaję coś bardziej kobiecego...
nie wiem skąd ten miecz, nie rysowałam go
21 mar 00:06
Eta:
Może to "smyczek od skrzypiec" ?
21 mar 00:10
a7:
21 mar 00:11
Eta:
Dolej wody do dzbanka .. ( bo kwiatek więdnie
21 mar 00:14
iteRacj@:
To martwa natura "Kwiat niepodlewany" : ))
21 mar 00:14
iteRacj@: Czy to jest poważne forum?
21 mar 00:15
Eta:
Maturzyści jeszcze się nie uczą ( czekają
do końca kwietnia 
Zadań brak , to z nudów coś trzeba robić
21 mar 00:18
21 mar 00:21
Eta:
Idę zagrać w brydża
Do b r anoc Wszystkim
21 mar 00:26
a7: Dobranoc
21 mar 00:29
a7:

podlany
21 mar 00:47
a7: plus magiczna różdzka której nie rysowałam
21 mar 00:48
PW: Trzymanie kwiatka w sedesie to chyba wyraz uczuć do ofiarodawcy.
21 mar 11:20
21 mar 11:56