nie widze tej trygonometrii
Maciess: Wiadomo, że dla kazdego kąta α∊<0
o;90
o) ∪ (90
o;180
o> zachodzi równość tg α = cos α.
Uzasadnij, że
sin α (1+sin α)=1
tg α = cos α
| sin α | |
| = cos α ⇔ sin α =cos2 α (nie wiem czy tu tak moge zapisac, bo cosinus moze byc |
| cos α | |
ujemny)
cos
2 α (1+cos
2 α )=1 no i czuje ze ide w złą strone
Wskazówka?
20 mar 21:40
Mila:
Nie dla każdego α, coś źle przepisałeś.
Popraw treść.
20 mar 21:46
Eta:
α∊I ćw lub II ćw.
tgα>0 i cosα>0 to tgα<0 i cosα <0
zatem tgα= cosα to sinα= cos2α ⇒ sinα=1−sin2α ⇒ sinα−sin2α=1
sinα(1+sinα)=1
===========
c.n.u.
20 mar 21:51
a7: czy w treści zadania nie ma błędu jak tgα może być równy cosα dla każdego kąta z podanych
przedziałow?
20 mar 21:52
Dawid: sin α = cos2 α
sin α = 1−sin2 α
sin α + sin 2 α = 1
sin α(1 + sin α)=1
20 mar 21:53
Eta:
Jeżeli dla pewnego α∊(0,o,900) U (90o,180o) zachodzi równość tgα=cosα
to sinα(1+sinα)=1
20 mar 21:54
Eta:
@Dawid
sinα+sin2α ?
20 mar 21:55
ICSP: ptaszka zgubił.
20 mar 21:58
Maciess: Tak przepraszam, dla pewnego kąta
20 mar 21:58
Maciess: Czyli w takich zadaniach wychodzic z równości którą mam podaną, tak?
20 mar 22:05
ICSP: Tak jak w każdym zadaniu typu udowodnij.
20 mar 22:07