Punkty
San Tropes: Punkty A B C leza na plaszczyznie
Znamy odleglosc AB=1 BC= 2
Jaki warunek spelnia odleglosc AC jesli
a) punkty A B C nie leza na prostej
b) punkty ABC leza na prostej
a) AC<AB+BC
AC<3
b) AC=AB+BC
AC=3
Dobrze ?
20 mar 21:27
Adamm:
źle
a co było w poprzednim zadaniu?
20 mar 21:31
San Tropes: Przepraszam to jak ma byc?
20 mar 21:35
Adamm:
AC = AB+BC
lub
AB = AC+BC
lub
BC = AC+AB
20 mar 21:36
San Tropes: I teraz Adamm z drugiego i trzeciego rownania wyliczyc AC
Beda lezac na prostej
Takze jesli nie beda lezec na prostej
AC<AB+BC
lub
AB<AC+BC
lub
BC<AC+AB
20 mar 21:45
San Tropes: Czy teraz jest dobrze ?
20 mar 21:54
iteRacj@:
AC = AB+BC=1+2=3
lub
BC = AC+AB=1+1=2 → AC=BC−AB=2−1=1
20 mar 23:09
iteRacj@:
Trzeci przypadek AB = AC+BC nie jest tu możliwy,
musiałoby być 1= AC+2 i AC≥0 ← sprzecznność.
20 mar 23:12
iteRacj@:

te warunki muszą być spełnione jednocześnie (nierówność trójkąta)
AC<AB+BC
i
AB<AC+BC
i
BC<AC+AB
czyli AC<1+2 → AC<3
i
1<AC+2 → AC>−1 /z definicji AC≥0/
i
2<AC+1 → AC>1
stąd 1<AC<3
20 mar 23:22
San Tropes: Dzieki . Dobrej nocy.
20 mar 23:38