wektory
Jankes: Hej mam takie zadanie
wektory
u=(1,0,−1) b=(1,1,0) i=(0,1,2)
Wykazac ze wektory tworza baze przestrzeni R3 wyznaczyc podprzestrzen przestrzeni R3 generowana
przez u oraz b.
Wykazałem ze te wektory sa liniowo niezalezne jednak czy to wystarczy ?
Jak wyznaczyc tą podprzestrzen ?
Prosze o pomoc
20 mar 20:05
wredulus_pospolitus:
Stwórz następujące wektory:
a = (1,0,0)
b = (0,1,0)
c = (0,0,1)
20 mar 20:40
Jankes: w celu wyznaczenia tej podprzestrzeni ?
20 mar 20:44
jc: Wystarczy, ale wypadałoby to uzasadnić.
Być może łatwiej pokazać, że wektory rozpinają R3, jak sugeruje wredulus−pospolitus
20 mar 21:12