Punkty na plaszczyznie
San Tropes: Punkty ABCD leza na plaszczyznie
Odleglosci tych punktow spelniaja warunki : AB=AC+BC , BC+BD=CD
Uzasadnij ze wszystkie te punkty leza na jednej prostej
Ktore z tych punktow leza miedzy A i B
20 mar 20:00
iteRacj@: ogólnie
AB=BC+CA → pkt C leży pomiędzy A i B
BC=BA+AC → pkt C leży pomiędzy B i C
CA=CB+BA → pkt B leży pomiędzy C i A
20 mar 20:06
iteRacj@: poprawiam: BC=BA+AC → pkt A leży pomiędzy B i C
20 mar 20:17
San Tropes:

Wyszlo mi tak
Teraz jak uzasadnic ze leza na jednej prostej?
20 mar 20:18
iteRacj@:
AB=AC+CB ⇒ A,B,C są współliniowe ⇔ A leży na prostej CB
CB+BD=CD ⇒ C,B,D są współliniowe ⇔ D leży na prostej CB
↘
A,B,C,D są współliniowe
20 mar 20:24
San Tropes: Dzieki . Ja tego nie pojmuje .A wiem ze to dopiero poczatek
20 mar 20:27
iteRacj@:
Można napisać jaśniej:
A leży na prostej CB
D leży na prostej CB
C i D też oczywiście leżą na prostej CB
wszystkie te punkty leżą na tej samej prostej (czyli CB)
inaczej mówiąc A,B,C,D są współliniowe
20 mar 20:32
iteRacj@: *C i B też oczywiście leżą na prostej CB
20 mar 20:56
San Tropes: Tak dzieki .
20 mar 21:06