Matma
Kpirat:

Podstawą graniastosłupa prawidłowego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 6 cm i 8 cm
Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa jest równa 78 cm Oblicz objętość tego
graniastosłupa
20 mar 19:40
Pytający:
Jak graniastosłup prawidłowy, to musi mieć wielokąt foremny w podstawie.
20 mar 19:52
a7: 1. liczymy z Pitagorasa przeciwprostokątną 10
2. liczymy wysokość
2*(10+6+8)+3H=78
H=10
V=Pp*h=1/2*6*8*10=240 (cm3)
20 mar 19:54
a7: 19:52 pewnie chodzi o prosty?
20 mar 19:55
a7: ?
20 mar 19:55