Króciutkie pytanie o równanie różniczkowe
Marlena: Dobry wieczór,
Mam problem z pewnym przykładem z równań różniczkowych o zmiennych rozdzielonych. Byłam chora a
teraz próbuję zrozumieć co działo się na zajęciach.
Po obustronnym scałkowaniu pewnego przykładu wyszło coś takiego:
ln|lny|=ln|x|+C
następnie za C podstawienie ln|D|
ln|lny|=ln|xD|
(1) lny=+/− xD
I tego już nie rozumiem: y=+/− exD
Czy nie powinno być poprawnie: y=e+/− xD? Moim zdaniem z równania (1) wynikałoby że y nie
może być < 0.
Dalej jest coś takiego:
dla x<0 y=+/− exD1
dla x>0 y=+/−exD2
I tego też nie rozumiem. Skąd biorą się te dwa przypadki i dwie nowe zmienne D1 i D2? Bardzo
bym prosiła o pomoc.
20 mar 19:33
Marlena:
20 mar 20:18
ABC:
jeżeli ln y=+/− 5 to y=e5 lub y=e−5 czyli co do (1) masz rację
20 mar 21:16
Marlena: Dziękuję. A wiesz może skąd biorą się D1 i D2?
20 mar 22:11
ABC:
nie wiem o co chodzi w tym zapisie z D1 i D2 niestety , dziwne jakieś...
20 mar 22:46
Marlena: No nic i tak mi dużo pomogłeś. Dzięki!
20 mar 23:00