trygonometria
darwin: cześć, mam takie zadanie

blicz przybliżoną miarę kąta między przekątnymi prostokąta,
w którym długość jednego z boków stanowi 75% długości drugiego boku.
Zrobi ktoś i wytłumaczy? B)
20 mar 19:25
a7:

d=
√a2+9/16a2=5/4a
sinα=(3/4a)/(5/4)a=3/5
α≈37 stopni
2α≈74 stopnie
20 mar 19:34
a7: 1. liczymy przekątną d z Pitagorasa
2. liczymy sinus α
3. sprawdzamy w tablicach α
4. podwajamy α
20 mar 19:35
xyz:

oznaczmy ten mniejszy kat jako α
Dluzszy bok niech bedzie x, wtedy ten drugi 0,75x czyli (3/4)*x
z Pitagorasa przekatna :
9/16 x
2 + x
2 = c
25/16 x
2 = c
c = (5/4) * x = 1,25x
polowa przekatnej to
i teraz sinus kata (α/2) (patrz ten czerwony fragment po prawej)
to jest
| 5 | |
podzielona przez połowa przekątnej czyli |
| x |
| 8 | |
| 3 | | 3 | |
połowa długości |
| x = |
| x |
| 4 | | 8 | |
zatem
| | | 3 | | 8 | | 3 | |
sin (α/2) = |
| = |
| * |
| = |
| = 0,6 |
| | | 8 | | 5 | | 5 | |
zatem α/2 ≈ 37 stopni, (odczytane z tablic wartosci funkcji tryg.)
czyli α ≈ 37*2 = 74
20 mar 19:46
Eta:

|AB|=4a , |BC|=3a to |AC|=|BD|=5a
| 1 | |
P=4a*3a=12a2 i P= |
| *5a*5a*sinα |
| 2 | |
to 25a
2sinα=24a
2 ⇒ sinα=0,96
α≈ 74
o
=========
20 mar 20:03