ee
vvool: Na okręgu rozmieszczono liczby:1,2,3. Pomiędzy każde dwie sąsiednie liczby wpisano ich sumy,
otrzymując na okręgu sześć liczb:1,3,2,5,3,4. Operację wpisywania sum liczb sąsiednich
powtórzono
jeszcze trzy razy. W rezultacie otrzymano na okręgu 48 liczb. Ile wynosi ich suma?
20 mar 19:11
Pytający:
Niech an będzie sumą liczb na okręgu po n−tym wpisywaniu sum, wtedy:
a0 = 1 + 2 + 3 = 6
an = 3an−1, n≥1 // każda liczba z (n−1)−szego kroku jest liczona trzykrotnie w n−tym
kroku: raz, bo dalej jest na okręgu oraz dwukrotnie jako składnik nowo powstałych liczb, stąd
suma w n−tym kroku to potrojona suma z (n−1)−szego kroku
⇒
an=6*3n
a1+3=6*34=486
20 mar 19:25