20 mar 19:00
Pytający:
Ze wzoru, ale nie trzeba go pamiętać:
masz funkcję liniową:
y=ax+b
i wiesz, że przechodzi przez punkt (x0, y0), czyli:
y0=ax0+b ⇒ b=y0−ax0
po podstawieniu do pierwotnego równania:
y=ax+(y0−ax0) ⇒ y=a(x−x0)+y0
i masz wzorek na funkcję liniową przechodzącą przez (x0, y0).
Wystarczy podstawić x0=7, y0=−1.
20 mar 19:12
Ateusz: aa dobra, to widze, ze sam bym do tego doszedl ale blad w obliczeniu

dzieki
20 mar 19:24
Pytający:
Spoko (acz nie wiem, o jakim błędzie w obliczeniu mówisz).
20 mar 19:28
Ateusz:
20 mar 19:34