kombinatoryka
Kasia: Na ile sposobów możemy utworzyć niepustą paczkę, mając do dyspozycji pięć identycznych jabłek i
osiem identycznych brzoskwiń,
taką że brzoskwiń jest więcej niż jabłek?
w jaki sposób to obliczyć?
wypisywałam sobie np: 1 jabłko i 2/3/4/5/6/7/8 brzoskwiń = 7 możliwości itd. i tak mi wyszło 25
sposobów ale to nie jest prawidłowa odp
20 mar 18:06
a7: a jaka jest odp?
20 mar 18:11
Kasia: 30
20 mar 18:11
a7: uwzględniłaś zero jabłek?
20 mar 18:12
a7: ?
20 mar 18:14
a7: jeśli ma być co najmniej 1 jabłko to wychodzi mi 28
jeśli może być 0 jabłek to wychodzi mi 36
20 mar 18:15
Kasia: 1 jabłko i 2/3/4/5/6/7/8 brzoskwiń = 7 możliwości
2 jabłka i 3/4/5/6/7/8 brzoskwiń = 6 możliwości
3 jabłka i 4/5/6/7/8 brzoskwiń = 5 możliwości
4 jabłka i 5/6/7/8 brzoskwiń = 4 możliwości
5 jabłka i 6/7/8 brzoskwiń = 3 możliwości
suma=25 czego nie liczę ?
20 mar 18:29
Jerzy:
Policz jeszcze 6 jabłek i 7 jabłek.
20 mar 18:31
Jerzy:
A gdzie jest napisane,że ma być przynajmniej jedno jabłko ?
20 mar 18:32
Pytający:
Nie liczysz paczek z samymi brzoskwiniami.
Jeśli j to liczba jabłek, to brzoskwiń może być odpowiednio: j+1, j+2, ..., 8, czyli są
8−(j+1)+1=8−j możliwości, natomiast j oczywiście przyjmuje wartości od 0 do 5, stąd jest
| | (8−0)+(8−5) | |
∑j=05(8−(j+1)+1)=∑j=05(8−j)= |
| *(5−0+1)=33 takich sposobów. |
| | 2 | |
Tu masz wszystkie wypisane:
https://ideone.com/NoNOww
20 mar 18:33
a7: tak trzeba jeszcze chyba dodać do tych 25 osiem gdy jest zero jabłek czyli 33
20 mar 18:33
a7: bo matematycznie rzecz birąc gdy nie ma w koszyku jablek a jest jedna brzoskwinia to mamy
więcej brzoskwiń niż jabłek których jest zero
20 mar 18:34
Kasia: mam do dyspozycji 5 jabłek i 8 brzoskwin
20 mar 18:38
Jerzy:
18:31 , wycofuję.Przecież jest tylko 5 jabłek.
20 mar 18:39
a7: 18:33
bierzemy pod uwagę wszystkie Twoje przypadki (25) plus przypadki, gdy jest
0 jabłek i 1/2/3/4/5/6/7/8 brzoskwiń teraz suma będzie 33
PS> tak wyszło Pytającemu więc jest dobrze
20 mar 18:42
Pytający:
"tak wyszło Pytającemu więc jest dobrze"
A7, nie brałbym tego za pewnik.
20 mar 18:48
a7: hmm, to się chyba nazywa fałszywa skromność
20 mar 18:49
Kasia: oki dziekuje
20 mar 18:52
Pytający:
Chyba każdemu zdarzają się pomyłki, a mi na pewno − to mogę zagwarantować.
20 mar 19:01
a7:
20 mar 19:03
iteRacj@:
Pytający, czy mógłbyś ( oczywiście nie dążąc do pomyłki : ) sprawdzić odpowiedzi w
387779 ?
20 mar 19:11
Pytający:
Mogłem.
20 mar 19:14