Ciągłość funkcji
kc: Funkcja jest ciągła w zbiorze R
ax+b , gdy |x| >= 3
(x−1)2 , gdy |x| < 3
1. Oblicz współczynniki a i b
2. Oblicz f(−3) i f(3)
3. Oblicz lim przy x dążącym do ∞ z f(x)
20 mar 17:39
wredulus_pospolitus:
Jeżeli jest ciągła w R to:
limx−>3− f(x) = f(3)
limx−> −3+ f(x) = f(−3)
20 mar 17:52
kc: Mi wyszedł wynik odpowiednio:
W 1. A=0, b=4 (funkcja stała)
2. F(−3), F(3) = 4
3. Lim = 4
20 mar 17:59
wredulus_pospolitus:
no nie bardzo
f(−3) = −3a + b
limx−> −3+ f(x) = (−3−1)2 = (−4)2 = 16
f(3) = 3a+b
limx−> 3− f(x) = (3−1)2 = 22 = 4
−3a + b = 16
3a + b = 4
czyli: b = 10 ; a = −2
20 mar 18:08