Trójmian kwadratowy
Domek: Miejscami zerowymi trójmianu kwadratowego W(x)= (a2+1)x2 +3(b−1)3 + c są liczby 2 i 4.
Oblicz iloraz q= W(5)*W(8)/W(3)2
20 mar 16:30
iteRacj@: W(x) jest dobrze przepisany?
20 mar 17:00
Domek: Ojej , przepraszam. Wielomian wyglada tak:
W(x)=(a2+1)x2+3(b−1)3 x +c
Zgubilem jednego iksa
20 mar 17:15
wredulus_pospolitus:
no i nadal 'x' nie ma
20 mar 17:23
wredulus_pospolitus:
a nie .. jest
20 mar 17:23
wredulus_pospolitus:
skoro miejscami zerowymi są 2 i 4 to:
W(2) = W(4) = 0
4(a
2+1) + 6(b−1)
3 + c = 16(a
2+1) + 12(b−1)
3 + c
2(a
2+1) = −(b−1)
3
więc:
4(a
2+1) − 12(a
2+1) + c = 0 −> c = 8(a
2+1)
więc
W(x) = (a
2+1)x
2 −6(a
2+1)x + 8(a
2+1) =
= (a
2+1)[ x
2 − 6x + 8 ] = (a
2 + 1)[(x − 3)
2 −1]
| | W(5)*W(8) | | (a2+1)2[(5−3)2 −1]*[(8−3)2 − 1] | |
q = |
| = |
| = |
| | (W(3))2 | | (a2+1)2*(−1)2 | |
= ... dokończ
20 mar 17:31