Ograniczenie
ucz: |a|2+|b|2
W jaki sposób równaniem lub nierównością przejsć z powyższej postaci na postać: |a|+|b| ?
20 mar 16:24
wredulus_pospolitus:
może to Ci pomoże:
|a|2 + |b|2 = (|a| + |b|)2 − 2|a|*|b|
20 mar 16:29
wredulus_pospolitus:
ewentualnie:
| |a|2 + |b|2 | |
| = (|a| + |b|)2 + (|a| − |b|)2 |
| 2 | |
20 mar 16:30
ucz: tylko chciałbym uzyskać taką postać:
|a|2+|b|2≤........................=|a|+|b|
20 mar 16:38
wredulus_pospolitus:
|a|2 + |b|2 = (|a| + |b|)2 − 2|a|*|b| ≤ (|a| + |b|)2
i tyle
chyba że wiesz coś więcej o samym a i b
20 mar 16:52
wredulus_pospolitus:
bo dla |a| > 1 i |b| > 1
|a|2 + |b|2 > |a| + |b|
ale dla |a| < 1 i |b| < 1
|a|2 + |b|2 < |a| + |b|
20 mar 16:53
ucz: wiem, że a,b∊ℛ2
więc, którą opcję wybrać?
20 mar 16:55