Oblicz długość tworzącej stożka.
maturzystka2019:

Stosunek wysokości stożka do promienia podstawy wynosi 3:4, a pole powierzchni bocznej stożka
jest równe 80/π cm. Oblicz długość tworzącej stożka.
Chciałabym żeby ktoś mi wytłumaczył dlaczego, gdy robię zadanie tym sposobem wychodzi mi dwa
razy za duży wynik.
Moje rozwiązanie
Pb=80π
Pb=πrl
Pb=20xπ
x=4
l=4x5=20
W odpowiedziach jest l=10
20 mar 15:10
iteRacj@:
Powierzchni bocznej stożka jest równe 80/π cm czy 80π cm ?
20 mar 15:12
maturzystka2019: 80π cm2
Przepraszam, złośliwie się ukośnik wcisnął
20 mar 15:15
iteRacj@:
Pb=π*r*l=π*4x*5x
20 mar 15:15
maturzystka2019: Tak zrobiłam. Wtedy l=20xπ
80π=20xπ ⇒ x=4
20 mar 15:17
iteRacj@: Nie, π*4x*5x=20πx2
20 mar 15:18
maturzystka2019: O rzeczywiście! Zupełnie mi umknął ten kwadrat. Teraz wszystko się zgadza. Dziękuję.v
20 mar 15:20
iteRacj@: Dobrze na początku wprowadzając x, podać założenie x>0.
20 mar 15:23