Pomocy
Missymee_101: jeżeli prosta o rownaniu y= ax+b jest symetralną odcinka AB którego końce mają wspołrzedne
A= (−1,2) B=(2,1) to wartość a wynosi:
a. 1/3 b. −1/3 c.3 d.−3
20 mar 14:36
wredulus_pospolitus:
1) jak współczynnik kierunkowy będzie miała prosta zawierająca AB

2) symetralna odcinka będzie miała ten sam współczynnik kierunkowy co prosta PROSTOPADŁA, więc
jaki będzie miała ona współczynnik kierunkowy
20 mar 14:43
a7: C
np. liczymy prostą AB
lub rysujemy i widać/wychodzi, że a1=−1/3 (widać gdyż przechodzi z drugiej ćwiartki do
czwartej pod "płaskim" kątem)
prosta prostopadła do takiej prostej musi mieć wspólczynnik a=−1/a1=3
20 mar 14:47