Zadanie z treścią
kamila: Dwaj robotnicy wykonali pewną pracę e ciągu 12 godzin. Gdyby pierwszy wykonał połowę pracy a
następnie drugi resztę, wówczas zajęłaby im 37,5h. Ile godzin potrzebuje każdy z robotników
aby wykonać tę pracę oddzielnie
20 mar 13:13
zys:
15 i 60
20 mar 13:39
kamila: Jak to rozwiązać?
20 mar 15:57
20 mar 16:51
a7: w naszym przykładzie wynik to ( o ile się nie pomyliłam w obliczeniach) 20 godzin (pierwszy
robotnik) i 30 godzin (drugi robotnik).
1/(x+y)=12
1/2*1/x + 1/2*1/y=37,5
x+y=1/12 czyli x = 1/12−y
(y+x)/2xy=37,5 czyli x+y=75xy
900y2−75y+1=0
Δ=2025
√Δ=45
y−1=1/30 i x1=1/20
lub
y2=4/30 i x2=−1/60 (sprzeczne)
20 mar 17:19