Równania i nierówności z parametrem
Zsuefrom: Funkcja f, której dziedziną jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych, określona jest
wzorem
f(x)= (m−1)x2−2x−m+1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wykres
funkcji f
przecina się z prostą o równaniu y=−x+1 w dwóch punktach, których pierwsze współrzędne
mają przeciwne
znaki.
Prosił bym aby ktoś mi wytłumaczył dlaczego ramiona paraboli tej funkcji są skierowane w górę a
nie w dół oraz co by się zmieniło kiedy byśmy narysowali je do dołu.
20 mar 13:05
20 mar 13:25
a7: (zadanie 19)
20 mar 13:25
20 mar 13:32
Zsuefrom: iteRacj@
Na tym wykresie co podałeś dla a<0 również jest spełniony warunek X1*X2<0

A może ja źle zrozumiałem to zdanie : "przecina się z prostą o równaniu y=−x+1 w dwóch
punktach, których pierwsze współrzędne
mają przeciwne
znaki.". Czyli mam to zdanie rozumieć tak że pierwsze współrzędne czyli x są przeciwne a już
drugie współrzędne czyli y są takiego samego znaku?
20 mar 16:38
iteRacj@:
Warunek: wykres funkcji f(x) przecina prostą o równaniu y=−x+1 w dwóch punktach, których
pierwsze współrzędne mają przeciwne znaki" nie mówi tylko o tym, jakie mają być drugie
współrzędne. Czyli mogą być dowolne.
A z czego wynika stwierdzenie: ramiona paraboli są skierowane w górę a nie w dół (13:05)? Chyba
nie z obliczeń?
20 mar 16:53
iteRacj@: poprawiam
*nie mówi nic o tym, jakie mają być drugie współrzędne. Czyli mogą być dowolne.
20 mar 16:54
Zsuefrom: Dobra nieważne... Już wszystko rozumiem. Najwidoczniej jestem skończonym idiotą xD
Jak tak dalej pójdzie to będę miał problem z dodawaniem

Dzięki za pomoc!
20 mar 18:04
iteRacj@:
Nigdy nie myśl i nie mów o sobie źle, bo to ani trochę nie jest prawdą : ))
20 mar 18:09